Over ons

Van het verpakken van glas naar glasverpakkingen om je product te beschermen... Tegenwoordig zijn glazen flessen en potten verpakt in kartonnen dozen of kratjes. Maar wist je dat flessen vroeger werden verpakt in hulzen van stro? Henri Verbunt (1868 – 1937) is de grondlegger van Catalonië Glasverpakkingen. Hij richtte eind 19de en begin 20ste eeuw maar liefst negen bedrijven op, waaronder een groothandel in glazen flessen en potten. Vanaf dat moment was de naam Catalonië geboren. 

henri verbunt

Historie

Eind 19e eeuw richtte Henri Verbunt de Tilburgsche Stroohulzenfabriek Catalonië op in de Stedekestraat. Deze strohulzen waren voornamelijk bestemd voor het verpakken van wijnflessen. Daarnaast handelde Verbunt ook in miswijnen, wijnflessen en inmaakglazen en werden na 1904 ook afsluitkurken en afsluitcapsules geproduceerd. Deze afdelingen werden echter na enkele jaren al overgenomen door andere bedrijven. De naam Catalonië komt van de Spaanse streek Catalonië. Daar haalde Henri Verbunt het kurk vandaan waar de wijnflessen mee werden gesloten. 

Tijdens een hevige brand brandden in 1916 bedrijfspanden grotendeels af. Ze werden echter snel herbouwd. In 1937 werd het bedrijf van de erven van Henri Verbunt overgenomen door Harrie van Diessen, die al sinds 1920 in het bedrijf werkte. Van Diessen zag dat er door de opkomst van kartonverpakkingen steeds minder vraag was naar de strohulzen en specialiseerde zich op de handel in onder andere wijn-, bier-, melk- en limonadeflessen.

briefhoofd

Anno 2019

Sinds januari 2014 vormen Rob van Spaendonk en Eric van Dijk de directie van dit mooie bedrijf, dat inmiddels Catalonië Glasverpakkingen heet en naast glazen flessen ook glazen potten en diverse afsluitingen levert. In de showroom zijn nog steeds prachtige oude stukken meubilair en gebruiksvoorwerpen te vinden die vroeger door Henri Verbunt werden gebruikt. Catalonië Glas ademt nostalgie, maar is met de nieuwe webshop ook helemaal van nu. Het team van Catalonië Glas staat vandaag de dag nog steeds voor service en kwaliteit. In de loop der jaren is er een groot specialisme opgebouwd. Juist die kennis en ervaring komt iedere dag terecht bij de klanten van Catalonië. Het huidige team van Catalonië Glasverpakkingen heeft maar één doel: bereikbaar zijn voor iedere klant, groot of klein, met een passende glasverpakking. Glas is én blijft immers eindeloos.

 

lindeboom genootschap

Catalonië Glasverpakkingen is aangesloten bij het Lindeboom Genootschap. Een genootschap van Tilburgse bedrijven en instellingen die honderd jaar of langer operationeel zijn.